De Maleisische regering en Malaysia Airlines zijn er nu van overtuigd dat de Boeing 777 die op 8 maart verdween in de Indische Oceaan is neergestort.
De conclusie is onvermijdelijk dat alle 239 passagiers van vlucht MH370 zijn overleden, zeiden de Maleisische premier Najib Razak en de luchtvaartmaatschappij maandag.
Uit een nieuwe analyse van satellietgegevens blijkt volgens Razak dat de laatste positie van het vliegtuig midden boven de Indische oceaan was, ten westen van de Australische stad Perth. Brokstukken zijn evenwel nog altijd niet gevonden. De zoektocht daarnaar is nog in volle gang.
Omdat in de verre omtrek geen land is, kan het volgens de premier niet anders dan dat het toestel in de oceaan ten onder is gegaan. Hij meldde dat “met grote droefenis” op een korte persconferentie. Malaysia Airlines heeft families van inzittenden een tekstbericht gestuurd van dezelfde strekking: “We moeten aannemen dat vlucht MH370 in de zuidelijke Indische Oceaan is geëindigd.”
Andere theorieën verworpen
Het nieuwe onderzoek is gedaan door de Britse luchtvaartveiligheidsdienst en de onderneming Inmarsat, die de satellietdata heeft geleverd. Premier Razak zal dinsdag nog een persconferentie geven om de informatie nader toe te lichten.
Nu bekend is welke route het toestel volgens de autoriteiten moet hebben afgelegd, verwerpt Maleisië definitief de andere theorieën, bijvoorbeeld dat het vliegtuig richting Azië gevlogen kan zijn.
Bocht naar het noordwesten
De Boeing 777 vertrok op zaterdag 8 maart om 00.41 uur vanaf de luchthaven van Kuala Lumpur richting Peking. Na vertrek sprak de bemanning nog met de luchtverkeersleiding, maar om 01.20 uur was de kist van de radar verdwenen.
Het toestel vloog eerst de geplande route naar het noordoosten en keerde na ongeveer een uur terug. Boven de westkust van Maleisië maakte het vliegtuig een bocht naar het noordwesten.
De zoektocht naar het vliegtuig is al ruim twee weken aan de gang. Vliegtuigen en schepen zochten in een enorm gebied dat loopt van Centraal-Azië tot het zuidelijke deel van de Indische Oceaan, naar het toestel. 25 landen die veelal op de mogelijke route liggen zijn om hulp gevraagd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl